Sunday, 9 June 2013

Malaysiaku dan semangat kecintaan


Tengah hari tu, Mira duduk dalam bas untuk balik ke rumah, bas ni lak satu hal, kena tunggu sampai penuh baru dia nak jalan, ada yang lena tidur sementara menunggu, ni yang paling membosankan, keluar ke kl atas urusan tertentu, kadang urusan tu tak lah sampai sejam, tapi menunggu bas unuk ke kl atau untuk balik semula , berjam-jam- memang buang masa.
Dalam masa kalut menunggu sambil memerhati perangai dan gelagat manusia di luar cermin bas usang , tiba-tiba hati Mira ditangkap oleh rasa sayu, sedih dan pilu bila Mira terdengar sesuatu dari penumpang di belakang Mira, Mira segera menoleh-aduhai... seorang wanita dari negara jiran dalam usia 30an dan anak lelakinya dalam usia 5 tahun, sang ibu mengajar anaknya menyanyikan lagu negara mereka kepada si kecil. hati Mira betul-betul tangkap sayu dengan semangat ... semangat cintakan negara yang sedang ditanamkan dalam jiwa anak itu walaupun anak itu lahir di Malaysia.
adakah ibu-ibu dimalaysia yang buat sebegini pada anak-anak mereka? termasuk saya sendiri,mereka hanya kenal lagu kebangsaan bila dah masuk kesekolah, waktu kecik nie  sebut sahaja lagu popular..pasti mereka tahu.

lalu Mira teringat tidak lama lagi... beberapa bulan lagi Malaysia menyambut kemerdekaan, terlalu pantasnya masa sekarang nie berlalu... lihatlah bagaimana kemajuan yang negara kita telah capai , memang mengkagumkan.
Menyebut tentang kemerdekaan, masih adakah masyarakat hari ini yang mempunyai semangat seperti mak-mak dan bapak-bapak kita yang sanggup mempertaruhkan harta benda dan semangat untuk menggapai kemerdekaan
ya.. semangat kemerdekaan yang nampaknya semakin hari semakin luntur dari jiwa anak-anak muda kita, kalau mereka ada semangat sayangkan negara, mereka tidak akan melakukan banyak perbuatan yang memburukkan nama negara kita nie, termasuk jugalah orang yang kononnya berjuang untuk kemakmuran negara tetapi mempunyai agenda untuk kepentingan sendiri dengan menentang semua kemudahan yang ada
kadang kita lemas dengan kaki-kaki komlen nie kan, mereka menikmati kemudahan, hidup dalam kemudahan itu, menikmati memakmuran dan mendapat faedah daripadanya namun tak sudah-sudah jugalah komplen, ada-ada sahaja yang tak kena, bagi Mira semua itu kerana semangat kemerdekaan dalam diri mereka langsung tak ada.

Bagaimanakah kita mahu menanamkan semangat kemerdekaan , semangat sayangkan negara kita pada diri anak-anak kita?
itulah sebenarnya tugas kita yang sangat berat dalam kemelut anak-anak kita yang semakin hanyut dengan kemodenan, kemewahan dan kemakmuran yang menyelebungi mereka. kemodenan, kemajuan tidak salah, tetapi bagaimanakah kita mahu membina semangat dalam diri anak-anak muda ini supaya kecintaan mereka kepada negara dapat terus tertanam dalam jiwa setiap anak bangsa , setiap warga dalam menuju ke arah satu malaysia. itulah tugas yang paling penting sekarang..


1 comment: